Werknemers die minder uren maken, werken volgens Microsoft Japan slimmer.
Het softwarebedrijf heeft deze zomer een vierdaagse werkweek uitgeprobeerd als onderdeel van het project Work-Life Choice Challenge. Werknemers van het hoofdkantoor in Tokio mochten in augustus op vrijdag vrij nemen en kregen wel deels doorbetaald.
Microsoft Japan had tijdens de korte proefperiode ook een speciaal hulpprogramma voor zijn werknemers met workshops en reisgerelateerde vergoedingen.
“‘Work-Life Choice’ wil een omgeving creëren waarin elke medewerker een andere en flexibele manier kan kiezen om zijn of haar werk in te delen”, schreef Microsoft Japan in april bij de aankondiging van het project.
Microsoft maakte vorige week een aantal opvallende resultaten bekend van het programma:
- Het aantal werkdagen nam met 25 procent af
- Er werden 58 procent minder documenten uitgeprint
- Het stroomverbruik daalde met 23 procent
Maar het meest opvallende was dat de productiviteit met 40 procent steeg. En 92 procent van de werknemers gaf na afloop aan blij te zijn met het programma.
Het programma heeft veel aandacht getrokken in Japan dat een van de langste werkweken ter wereld kent. Volgens een onderzoek van de overheid uit 2016 eist bijna een kwart van alle bedrijven dat werknemers 80 overuren per maand maken, berichtte CNBC.
En al die overuren leiden niet noodzakelijkerwijs tot betere resultaten. Volgens de OESO heeft Japan de laagste productiviteit van de G7-landen.
Maar het land is zich daar inmiddels bewust van. Volgens The Japan Times is het aantal bedrijven dat in 2018 een vierdaagse werkweek had gestegen tot 6,9 procent, meer dan het dubbele ten opzichte van tien jaar geleden.
De vierdaagse werkweek staat de laatste jaren wereldwijd steeds meer in de schijnwerpers. Zo probeerde het Nieuws-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian de vierdaagse werkweek en merkte op dat het personeel gelukkiger, creatiever, productiever en vaker op tijd was.
Verschillende economen, onder wie de Nederlander Rutger Bregman, betoogden onlangs nog dat een vierdaagse werkweek mensen in staat stelt zich veel beter te concentreren en zorgt voor een betere balans tussen werk en privé.
De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders zei in oktober dat hij onderzoek wilde doen naar het invoeren van een vierdaagse werkweek in de Verenigde Staten. "Het inkorten van de werkweek is zeker iets waar we naar moeten kijken", zei Sanders tijdens een forum.
In Nederland pleitte onder meer de PvdA voor de invoering van een vierdaagse werkweek. “Vier dagen werken moet normaal worden, zodat je een dag overhoudt voor andere belangrijke zaken”, zei toenmalig Kamerlid Martijn van Dam in 2015. “Veel jonge moeders krijgen een burn-out. Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken.”